Free Sun Solar logo
InstallQ aantoonbaar beter
CONTACT 
Betrouwbaar besparingsadvies
Gratis inspectie
Heldere offerte
Snelle levering en installatie
Solide garanties

Antwoord op veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? 
Het is een van de meest gestelde vragen van huiseigenaren die willen overstappen op zonne-energie. Een precies antwoord is maatwerk. We komen graag bij je langs voor een opname en plaatsingsadvies. Zonnepanelen plaatsen roept veel vragen op. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Hoe werken ze eigenlijk? Hieronder vind je antwoord op veel vragen uit de praktijk. Zit jouw vraag en het antwoord er niet tussen? Dan kun je ons altijd bellen of mailen.

Waarom Zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede investering. Als je een geschikt dak hebt waarmee je een deel of het volledige verbruik kunt opwekken, verdien je het systeem vaak al binnen vier jaar terug.

Kan ik eigen stroom opslaan met een accu?

In 2030 vervalt de zogeheten ‘salderingsregeling’. Deze bepaalt dat je energieleverancier hetzelfde terugbetaalt voor de stroom die je levert als wat je betaalt voor het gebruik. Als deze regeling ophoudt te bestaan kan een eigen accu voor opslag is een optie zijn. Maar je kunt er het beste nog even mee wachten, want de technieken worden beter en accu’s worden goedkoper. We verwachten een keerpunt in 2025.

Heb ik elektriciteit als de zon niet schijnt?

Een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht, zonlicht dat de aarde niet direct bereikt. Dit kan omdat het bijvoorbeeld bewolkt is. Diffuus licht wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer.

Moeten Modules altijd op het zuiden gericht staan?

Het is verstandig om de modules naar het zuiden te richten. Het rendement is ongeveer 10% lager als het systeem naar het oosten of westen gericht is in vergelijking met installatie onder ideale omstandigheden. Maar nog steeds is het rendement goed genoeg om zonnepanelen te plaatsen.

Is een hellingshoek van 45º mogelijk in plaats van 36º?

Een hellingshoek van 36⁰ is optimaal. Een kleinere (tot maximaal 30⁰) of grotere (tot maximaal 50⁰) hellingshoek levert bij installatie in zuidelijke richting wordt met enkele procenten minder stroom op.

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Het aantal Wattpiek (Wp) is een getal dat door fabrikanten onderling is afgesproken.

Fabrikanten kennen namelijk aan elk paneel een getal toe. Dit getal geeft aan welk vermogen het paneel onder ideale omstandigheden levert. Bij een zonnepaneel hangt het geleverde vermogen namelijk af van de hoeveelheid zon die erop valt. Een paneel van 320 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 320 Watt. Als de panelen op het dak naar het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon, kun je rekenen op 90% van het Wattpiek-getal.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Met de huidige technieken levert een paneel ongeveer 320 Wp. Het gemiddelde verbruik van een huishouden van vier personen is ongeveer 4.000 kWh per jaar. In het gunstigste geval levert een zonnepaneel netto 290 Wp. Dan heb je circa 14 zonnepanelen nodig (4000/290) om in de eigen behoefte te voorzien.

Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Het is belangrijk dat het dak voor een groot deel schaduwvrij is. Daarnaast kunnen de panelen het best op het zuiden georiënteerd zijn. De panelen kunnen ook op het oosten of het westen gericht worden, maar dan wekken ze iets minder kWh op. Oriëntatie op het noorden geeft het laagste rendement en is af te raden.

Voor schuine daken met een oriëntatie op het oosten, zuiden of westen zijn zonnepanelen dus erg interessant. Overigens kunnen zonnepanelen ook prima op een plat dak geplaatst worden. De zonnepanelen kunnen dan altijd in een hoek naar het zuiden worden opgesteld.

Wat voor stroom levert een zonnepaneel?

Een zonnepaneel produceert gelijkstroom. Door gebruik te maken van een omvormer kun je zonnestroom in huis of op kantoor gebruiken.

Verbruiken zonnepanelen ’s nachts van stroom?

Een zonnepaneel verbruikt ’s nachts geen stroom. Er valt dan namelijk niet genoeg zonlicht op de panelen. Overigens verbruiken ze dan ook geen energie.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Je kunt probleemloos zonnepanelen op een dak plaatsen. Met een plat dak is het vaak mogelijk om de panelen op het zuiden te richten. Hierdoor hebben ze een heel goed rendement.

Wat moet er gebeuren om zonnepanelen te plaatsen?

Het kan zijn dat er dakpannen vervangen moeten worden door zonnepanelen, maar dit ligt aan het systeem. Meestal hoeft er alleen een opening gemaakt te worden in het dakbeschot, zodat hier de stroomkabel doorheen kan.

Kan ik panelen op de gevel aanbrengen?

Het is mogelijk om panelen met behulp van een speciale beugel tegen de gevel te monteren. Er ontstaat dan een soort zonne-afdakje. Voor het plaatsen van zonnepanelen op de gevel is geen bouwvergunning nodig. Het kan wel zijn dat we een extra vrije groep in de meterkast moeten aanleggen.

Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?

Het kan zijn dat er een speciale elektriciteitsmeter nodig is. Als je nog een ‘oude’ analoge meter hebt, zijn er geen problemen. Zit er al een elektronische meter in je meterkast, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. In dat geval kun je aan je energieleverancier vragen om de meter te vervangen door een digitale meter die ook terug geleverde stroom meet. Het energiebedrijf rekent hier een eenmalig bedrag voor.

Wat doen zonnepanelen als het vriest?

Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk, ook als het vriest.

Kan de bliksem inslaan in zonnepanelen?

Bliksem kan overal inslaan. Zonnepanelen zijn geen bliksemafleiders. Het is mogelijk dat omvormers defect raken bij blikseminslag vlakbij de installatie.

Kunnen zonnepanelen tegen alle soorten weer?

Als ze correct zijn geïnstalleerd, zijn zonnepanelen uitstekend bestand tegen alle weertypes.

Moet je zonnepanelen verzekeren?

Vaste zonnepanelen vallen onder je gewone opstalverzekering. Sommige verzekeringsmaatschappijen beschouwen losse panelen als losse voorwerpen die je apart moet verzekeren.

Moet ik mijn zonnepanelen ook schoonmaken?

Het is niet verstandig om panelen zelf schoon te maken. Dan vervalt de garantie namelijk. Bij Free Sun Solar kun je een voordeling onderhoudscontract afsluiten. Dat bedoelen we met alles in één hand. We komen dan jaarlijks langs om je installatie schoon te maken en na te kijken. Ieder jaar een frisse start! Meer weten? Maak een afspraak.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram