Subsidie op zonnepanelen voor 2020? Welke mogelijkheden bestaan hierbij en is het interessant om van zonnepanelen te kopen met subsidie. Voor particulieren en zakelijke gebruikers zijn er meerdere mogelijkheden.
Voor particulieren is er geen subsidie, maar er is wel de interessante BTW-regeling die ook in 2021 actueel is. Daarbij krijgen particulieren de mogelijkheid om de volledige BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te ontvangen. De overheid kan een particulier namelijk aanmerken als ondernemer omdat hij stroom levert aan het net. Over de levering hoeft de particulier slecht een klein deel aan BTW af te dragen waardoor de aanschaf van zonnepanelen voor een particulier praktisch gelijk is aan het bedrag exclusief BTW. Let op: een particulier moet zich daarvoor wel aanmelden als ondernemer. In het verleden was dat nog een hele opgave, maar tegenwoordig heeft de belastingdienst een heel eenvoudig formulier beschikbaar, speciaal voor particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft. Zonnepanelen.net heeft een stappenplan voor BTW teruggave zonnepanelen voor u beschikbaar.
Deze regeling is over het algemeen interessanter dan de (lokale) subsidie zonnepanelen 2020.
Voor de situatie van de terugleversubsidie voor zonnepanelen vanaf 2020 kunt u hier lezen; terugleversubsidie zonnepanelen
Er is voor particulieren vanuit de overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel kunnen er vanuit gemeentes subsidiemogelijkheden bestaan. Veelal gaat het hierbij om financieringsmogelijkheden. Om te bekijken welke subsidies er bestaan kunt het beste de website energiesubsidiewijzer.nl raadplegen.
Voor woningbezitters is er een mogelijkheid om met een zeer lage rente een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. er zal naast de aanschaf van zonnepanelen ook een andere investering gedaan moeten worden in bijvoorbeeld isolatie, een zonneboiler of het inregelen van uw cv. De EnergieBespaarlening is dus niet direct een subsidie, maar een stimulans voor mensen die de financiële middelen niet hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen.
In voorgaande jaren waren er op zakelijk gebied verschillende mogelijkheden voor de subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Het ging hierbij bijvoorbeeld om de volgende mogelijkheden:
– Milieu-investeringsaftrek (afgekort: MIA)
– Energie-investeringsaftrek (afgekort: EIA)
– Kleinschaligheidsaftrek (afgekort KIA)
– Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Zodra de details voor de subsidie zonnepanelen 2020 beschikbaar zijn zullen wij hierover publiceren.
Meer informatie over deze subsidie zonnepanelen 2020 voor zakelijke partijen hebben wij geschreven in het volgende artikel: subsidie zakelijk.
Het ligt in de verwachting dat er in 2020 weer mogelijkheden zijn voor de SDE+ subsidie. Zodra de details bekend zijn zullen wij hierover publiceren.
Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.