Free Sun Solar logo
InstallQ aantoonbaar beter
CONTACT 
Betrouwbaar besparingsadvies
Gratis inspectie
Heldere offerte
Snelle levering en installatie
Solide garanties

Postcoderoos

Postcoderoos voor lokale energie-installaties, wat is dat?

postcoderoos

Postcoderoos, wat is dat? En valt mijn postcode in de postcoderoos om deel te nemen aan het lokale duurzame energieproject?

De postcoderoos is als volgt gedefinieerd:

Postcoderoos = 4-cijferige postcode + aangrenzende postcodes

Stel er is een duurzaam energie-initiatief in de postcode 1012, dan kan elke deelnemer in de postcodes 1011, 1012, 1013, 1015, 1016, 1017, 1031 en 1021 de zogenaamde energiebelastingkorting ontvangen op elke opgewekte kWh. Uiteraard wel naar rato van de totale opbrengst van het totale project.

Tip: weten of je postcode in de postcoderoos valt? Gebruik de reclameverspreidingtool.

Postcoderoos bepalend voor gezamenlijke initiatieven

De postcoderoos gaat dus erg belangrijk worden bij het opzetten van lokale initiatieven. Mensen die lokale initiatieven gaan opzetten zullen zich dus moeten richten op de bewoners uit de postcoderoos. Nu zijn er postcodes met veel aangrenzende gebieden. Echter zijn er ook postcodes met een beperkt aantal aangrenzende gebieden.  De postcoderoos is daarbij klein. Het publiek voor een gezamenlijk initiatief zal daarbij ook erg klein zijn.

Postcoderoos als uitgangspunt, is dat  wel eerlijk?

De postcoderoos is een verzinsel van de overheid. Het is bedacht bij het opstellen van het energieakkoord in oktober 2013. Het leek handig, maar of het enig verband houdt met het bepalen van een lokaal gebied is maar de vraag.

Postcodes zijn ooit bedacht door PTT Post, de voorganger van PostNL. Als er nieuwe straten bijkomen geeft PostNL de postcode uit. Het 4-cijferige deel van de postcode wordt niet bepaald op basis van oppervlakte of aantal inwoners, maar op basis van het logistieke systeem van PostNL. Dat de overheid dit als uitgangspunt neemt voor de postcoderoos is op z’n minst merkwaardig te noemen.

Postcoderoos, ook prettig voor projecten met windenergie?

Helaas, de overheid heeft weinig oog gehad voor windenergie toen zij de postcoderoos bedachten. Windmolens leveren namelijk het hoogste rendement aan de kust, in zee of in weidse polders. En als je dan kijkt naar de betreffende postcodegebieden dan blijven er gebieden over met weinig inwoners, ofwel weinig mensen om deel te nemen aan duurzame energieprojecten.

Postcode interessant voor zonnepanelen?

Het bedenksel van de postcoderoos zal bijna alleen interessant zijn voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn immers overal te plaatsen, mits ze op het zuiden gericht kunnen worden en weinig last van schaduw hebben. Het ligt daarom in de verwachting dat er vele coöperaties opgezet gaan worden die met zonnepanelen lokaal energie gaan opwekken.

Hoe zit dat financieel?

Mensen die deelnemen aan een project dat binnen hun postcoderoos valt krijgen vanaf 2016  een korting van 9 cent per kilowattuur aan energiebelasting. Stel, u heeft 3 zonnepanelen die in een jaar 700 kWh opwekken, dan krijgt u van de overheid 700 * 9 cent = € 63,- terug. Vast en zeker zal de coöperatie ook nog een bedrag krijgen voor elk opgewekt kilowattuur. Laten we uitgaan van 5 cent, dan is de totale opbrengst 14 cent per kilowattuur.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.

Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.

Free Sun Solar – de logische keus

 

  • Alles in één hand: van advies tot installatie
  • Persoonlijk en deskundig advies
  • Eerlijke offerte en concurrerende prijzen
  • Inzicht in rendement en terugverdientijd
  • Snelle levering en installatie
  • Duurzame producten met solide garantie
  • Snelle btw-teruggave, zonder rompslomp
  • Uitstekende service, altijd aanspreekbaar

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram