Free Sun Solar logo
InstallQ aantoonbaar beter
CONTACT 
Betrouwbaar besparingsadvies
Gratis inspectie
Heldere offerte
Snelle levering en installatie
Solide garanties

BTW teruggave

BTW zonnepanelen 2020

Je kan de BTW die je betaald hebt over de aanschaf en installatie van je nieuwe zonnepanelen nog steeds terugvorderen bij de Belastingdienst. Dat klinkt onlogisch, gezien je als particulier natuurlijk geen ondernemer bent. Dus hoe zit dat precies? Dat zit zo: in de meeste gevallen ben je in het bezit van een netgekoppeld zonnepaneel systeem en lever je stroom aan jouw energieleverancier. Het produceren en leveren van stroom maakt je een ondernemer voor de BTW.

Dit resulteert in een aantal verplichtingen maar biedt je wel de mogelijkheid om het volledige BTW-bedrag (minus een forfait) terug te vorderen. Je zonnepanelen zijn dus zomaar even 21% goedkoper geworden!

Hoe zit dat met de Belastingdienst?

Het is de bedoeling dat je een BTW-aangifte doet als je gebruik wilt maken van deze regeling. Er wordt door de Belastingdienst nog een forfaitair bedrag bepaald. Dat klinkt heel moeilijk, maar dat wil niets anders zeggen dan een vooraf bepaald bedrag. Dat bedrag kan variëren van €20 euro tot €100 euro, afhankelijk van het jaarlijkse opwekvermogen in Wattpiek van jouw zonnepaneel systeem.

Wat moet ik doen om de BTW terug te krijgen?

Er moeten natuurlijk eerst een aantal stappen gezet worden voordat je het BTW-bedrag terug kan vorderen. Ten eerste moet je natuurlijk zonnepanelen aanschaffen, waarna ze geplaatst en geïnstalleerd zullen worden. Dan ontvang je een rekening van de installatiemonteur, waarmee je je als ondernemer kan aanmelden bij de Belastingdienst. Dat moet gebeuren binnen hetzelfde kwartaal als wanneer je de rekening krijgt.

Daarna ontvang je automatisch een BTW-nummer. Vervolgens dien je een ontheffing aan te vragen van de BTW-verplichtingen. Dat zal betekenen dat je verder geen jaarlijkse aangifte meer hoeft te doen voor de BTW, maar dat je eens per jaar een formuliertje hoeft in te vullen zodat de Belastingdienst kan zien of je nog aan alle voorwaarden voldoet.

Als je dit formulier hebt ingevuld zal de Belastingdienst jou als ondernemer beschouwen en kun je binnen een aantal dagen de BTW-aangifte indienen. Dit kan door middel van de gegevens die de Belastingdienst jou aanreikt zoals gebruikersnamen en toegangscodes. Laat ook een zonnepaneel installateur bij jou in de regio je meer vertellen over de mogelijkheden.

Forfaits

In het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft moet je BTW betalen over de stroom die je hebt opgewekt. Hoe groot dit bedrag is hangt van meerdere factoren af maar is zelden zorgwekkend hoog. Door middel van forfaits die de Belastingdienst hanteert hoef je nooit zelf te berekenen hoeveel exacte kilowattuur je precies hebt opgewekt. Deze forfait is een jaar van kracht. Dat is dus het eerste jaar dat je als particulier gebruik maakt van zonne-energie. Het maakt niet uit of je de zonnepanelen in een vroeg of laat stadium van dat jaar hebt aangeschaft. Je zult altijd het eerste jaar ten volle moeten betalen.

Deze forfaits zijn meestal een jaar geldig en zien er als volgt uit. Stel je verbruikt 6000 wattpiek in het eerste jaar dan moet je een bedrag van ongeveer €140 euro voor het eerste jaar betalen. Alle bedragen in verband met de BTW staan normaliter op de factuur die je van jouw energiemaatschappij toegestuurd krijgt. Van alle BTW krijg je dan uiteindelijk 21% teruggestort. Nadat je voor het eerste jaar aangifte van de BTW hebt gedaan kun je daarna voor de komende jaren een ontheffing vragen. Deze informatie is afkomstig van www.belastingdienst.nl.

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaarForfait
0 – 1000€20 euro
1001 – 2000€40 euro
2001 – 3000€60 euro
3001 – 4000€80 euro
4001 – 5000€100 euro
5001 – 6000€120 euro
6001 – 7000€140 euro
7001 – 8000€160 euro
8001 – 9000€180 euro
9001 – 10.000€200 euro

Een rekenvoorbeeld
Aan jou is €800 BTW in rekening gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. De panelen hebben een capaciteit van 2.800 Wp, dus is de verschuldigde BTW €60. Omdat de aan jou in rekening gebrachte BTW hoger is dan de verschuldigde BTW, kun je in dit voorbeeld €740 terugvragen. Vul in jouw aangifte het bedrag van €800 in bij vraag 5b en het forfaitaire bedrag van €60 bij vraag 1a. Het forfaitaire bedrag ben je volledig verschuldigd. Je bent geen BTW verschuldigd over de subsidie die je hebt ontvangen voor de aanschaf van de zonnepanelen (overigens bestaan er al jaren geen specifieke zonnepaneel subsidies voor particulieren meer). Wat je uiteindelijk kwijt bent voor een zonnepaneel systeem op jouw dak kun je het beste laten uitrekenen door zonnepaneel experts. Vraag gratis offertes incl. een kostenoverzicht en rendementsberekening op.

Free Sun Solar – de logische keus

 

  • Alles in één hand: van advies tot installatie
  • Persoonlijk en deskundig advies
  • Eerlijke offerte en concurrerende prijzen
  • Inzicht in rendement en terugverdientijd
  • Snelle levering en installatie
  • Duurzame producten met solide garantie
  • Snelle btw-teruggave, zonder rompslomp
  • Uitstekende service, altijd aanspreekbaar

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram